Εφαρμογές Ψύξης & Θέρμανσης με εμπειρία 38 ετών

Δευτ/Τετ/Σάβ.: 9:00 - 14:00

Τρ/Πέμ/Παρ.: 9-14 & 17:30-20:30

Εγγύηση Ποιότητας

Με την ποιότητα της Daikin

Τηλ. 22310-37456

Μεγ.Αλεξάνδρου 44 - Λαμία

ΒΡΕΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Στην σημερινή εποχή τα κλιματιστικά μηχανήματα έχουν γίνει αναγκαία στην καθημερινότητά μας τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες. Αποτελούν ένα τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας συγκριτικά με άλλους τρόπους θέρμανσης όπως είναι το πετρέλαιο, τα ηλεκτρικά σώματα και το φυσικό αέριο.

Έχοντας καταλήξει ότι η αγορά ενός ή πολλών κλιματιστικών μηχανημάτων για την θέρμανση ή/και την ψύξη του χώρου μας είναι απαραίτητη οφείλουμε να λάβουμε υπόψη  μας κάποια από τα παρακάτω κριτήρια για την καλύτερη δυνατή απόδοση του μηχανήματός μας. Σημαντικός παράγοντας  για την αγορά ενός κλιματιστικού αποτελεί και το πόσο συχνά θα το χρησιμοποιούμε είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι και για ποιον χώρο του σπιτιού μας ή της επιχείρησής μας. Αν ένα κλιματιστικό επιλεχθεί σωστά με βάση τον χώρο μας τότε και καλύτερη απόδοση θα έχουμε και μικρότερη κατανάλωση. Για παράδειγμα, αν έχουμε σκοπό να αγοράσουμε ένα κλιματιστικό το οποίο θα το χρησιμοποιούμε μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και πολύ λιγότερο την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου μπορούμε να επιλέξουμε ένα οικονομικό μοντέλο της εκάστοτε εταιρείας το οποίο και θα καλύψει τις ανάγκες μας. Αν όμως έχουμε σκοπό να το χρησιμοποιούμε  και κατά τους χειμερινούς μήνες  ως κύρια πηγή θέρμανσης του χώρου μας τότε θα χρειαστεί να αναλογιστούμε και ένα καλύτερο μοντέλο με καλύτερες αποδόσεις. Αυτή η διαφοροποίηση προκύπτει από το γεγονός ότι η διαφορά θερμοκρασίας που καλείται ένα κλιματιστικό να καλύψει κατά τους χειμερινούς μήνες είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη διαφορά θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη είναι η συμβουλή ενός εξειδικευμένου τεχνικού, ο οποίος θα έρθει στον χώρο μας να μας καθοδηγήσει στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

Πέραν, λοιπόν, των προαναφερθέντων κριτηρίων υπάρχουν και κάποια ακόμη εξίσου σημαντικά για τη σωστή αγορά ενός κλιματιστικού μηχανήματος:

  • ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΣΧΥΟΣ BTU

Το βασικότερο χαρακτηριστικό που θα μας απασχολήσει στην επιλογή κλιματιστικής μονάδας.

  • Ενδεικτικός πίνακας συσχέτισης BTU ανά m2 δωματίου
Εύρος εμβαδού δωματίου m2 Προτεινόμενα BTU
8-17 9.000
17-25 12.000
25-35 14.000
35-45 18.000
45-55 24.000
55-65 27.000

Δώστε βάρος στις ακριβείς τιμές BTU των κλιματιστικών, καθώς υπάρχει περίπτωση να διαφέρουν από τις ονομαστικές ανά κατασκευαστή. Για παράδειγμα, υπάρχουν κλιματιστικά 18.000 BTU που αποδίδουν παραπάνω έως και 20.000 BTU στην ψύξη ή αντίστροφα, λιγότερα BTU στη θέρμανση.

tips-image

Προσοχή σε μια συνηθισμένη παρερμηνεία. Αν το κλιματιστικό είναι μικρής ισχύος συγκριτικά με το χώρο, τότε θα είναι ανεπαρκές για τη βέλτιστη ψύξη ή θέρμανσή του, ενώ θα λειτουργεί συνεχώς σε μεγάλη ένταση, αυξάνοντας την κατανάλωση ρεύματος και την πιθανότητα εμφάνισης βλάβης.

  • Ενεργειακή κλάση (Δείκτες  SCOP και SEER)

Οι περισσότερες οικιακές συσκευές που θα βρούμε στην αγορά (π.χ. ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες κ.λ.π.) κατηγοριοποιούνται σε ενεργειακές κλάσεις, κάτι που ισχύει και για τα κλιματιστικά μηχανήματα. Η κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση την ενεργειακή τους απόδοση, δηλαδή το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνουν στο χώρο σε σχέση με αυτό που καταναλώνουν. Η ενεργειακή κλάση μετριέται σε μια χρωματική κλίμακα επτά βαθμίδων από Α+++ έως G, με την κλάση Α+++ να είναι η αποδοτικότερη, ενώ αντίθετα η κλάση G, η ελάχιστα αποδοτική.
Μέχρι πρότινος η κατηγοριοποίηση στις ενεργειακές κλάσεις για τα κλιματιστικά γινόταν με βάση δύο δείκτες, το βαθμό ενεργειακής απόδοσης θέρμανσης (COP) και το βαθμό ενεργειακής απόδοσης ψύξης (EER). Οι δύο δείκτες υπολογίζονται διαιρώντας την αποδιδόμενη ενέργεια (θέρμανσης
ή ψύξης) προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, με τις υψηλές τιμές του εκάστοτε δείκτη να αντικατοπτρίζουν καλύτερα επίπεδα απόδοσης.
Ωστόσο, με βάση τη νεότερη νομοθεσία της Ε.Ε. η οποία εφαρμόστηκε στο πλαίσιο παραγωγής και χρήσης λιγότερο ενεργοβόρων και ρυπογόνων κλιματιστικών μηχανημάτων, οι παραπάνω δείκτες αντικαταστάθηκαν από νέους δείκτες απόδοσης για τα κλιματιστικά. Οι δύο νέοι δείκτες ψύξης και θέρμανσης SEER και SCOP, απεικονίζουν πιο αντικειμενικά την πραγματική ενεργειακή απόδοση των κλιματιστικών μονάδων. Συγκεκριμένα, η βασική διαφορά από τους προγενέστερους είναι ότι κατά τον υπολογισμό τους λαμβάνουν υπόψη την παράμετρο της εποχικότητας και της ετήσιας λειτουργίας του μηχανήματος.

  1. Εμπορικό σήμα ή κατασκευαστής
  2. Ενεργειακή κατάσταση για λειτουργιά ψύξης
  3. SEER:Εποχιακός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης
  4. Ισχύς θορύβου εσωτερικής μονάδας (dB)
  5. Ισχύς θορύβου εξωτερικής μονάδας (dB)
  6. Αναγνωριστικό μοντέλο κλιματιστικής μονάδας
  7. Ενεργειακή κατάταξη για την λειτουργιά θέρμανσης σε διάφορες κλιματικές ζώνες
  8. SCOP: Εποχιακός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης
  9. Ευρωπαϊκός χάρτης χωρισμένος σε 3 διαφορετικές κλιματικές ζώνες
tips-image

Το ίδιο κλιματιστικό μηχάνημα μπορεί να έχει διαφορετική ενεργειακή απόδοση ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία λειτουργεί και συνεπώς να υπάγεται σε διαφορετική ενεργειακή κλάση. Να σημειωθεί ότι η αναγραφή του δείκτη SCOP στην ενεργειακή ετικέτα είναι υποχρεωτική για την περίπτωση της μέσης κλιματικής ζώνης και προαιρετική για την ψυχρή και τη θερμή. Η Ελλάδα ανήκει στη θερμή κλιματική ζώνη.

  • Επίπεδα θορύβου dB

Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του κλιματιστικού είναι ο θόρυβος ο όποιος  δημιουργείται κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής, ειδικά εάν το κλιματιστικό προορίζεται για εγκατάσταση στην κρεβατοκάμαρα. Όλοι οι κατασκευαστές αναγράφουν το επίπεδο θορύβου με τιμές (dΒ) του κάθε μοντέλου, τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική μονάδα. Επειδή είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο αθόρυβο ή θορυβώδες θα είναι το κλιματιστικό κατά τη λειτουργία του μόνο από τη συγκεκριμένη τιμή, προτείνεται να την εκμεταλλευτούμε συγκριτικά. Δηλαδή, όταν καταλήξουμε σε κάποια μοντέλα κατά την έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε την τιμή (dB) που παράγουν οι μονάδες που μας ενδιαφέρουν. Αυτό το οποίο έχει τη μικρότερη τιμή είναι το λιγότερο θορυβώδες.

Ενδεικτικά, αν και η ταχύτητα του ανεμιστήρα επηρεάζει τα επίπεδα θορύβου, τα επίπεδα Ισχύος Θορύβου μιας εσωτερικής μονάδας κυμαίνονται περίπου από 19dB έως και 45dB, αναλόγως με τα BTU του κλιματιστικού. Όσο περισσότερα είναι τα BTU, τόσο μεγαλύτερη είναι και η Ισχύς Θορύβου του κλιματιστικού. Αντίστοιχα για τις εξωτερικές μονάδες, οι τιμές αυτές κυμαίνονται περίπου από 35dB έως και 70dB. Αν μας ενδιαφέρει το κλιματιστικό να είναι εξαιρετικά αθόρυβο, τότε πρέπει να αναζητήσουμε ένα μοντέλο όπου διαθέτει κάποια πρόσθετη δυνατότητα αθόρυβης λειτουργίας. Για παράδειγμα το επίπεδο θορύβου από μια ηλεκτρική σκούπα είναι στα 70dΒ και  από ένα ήσυχο δωμάτιο στα 40db.

*
  • Καθαρισμός αέρα

 Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε υγιή και καθαρό αέρα στο σπίτι σας; Πρέπει να αερίζετε ή να καθαρίζετε τον αέρα; Και ποια είναι η διαφορά;

Μαγειρεύουμε, κάνουμε ντους, αναπνέουμε, εργαζόμαστε και ζούμε κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο εσωτερικός αέρας είναι μολυσμένος από αυτές τις δραστηριότητες μας. Μελέτες έχουν ακόμη δείξει ότι ο αέρας στα σπίτια μας είναι μερικές φορές έως και πέντε φορές πιο βρώμικος από τον εξωτερικό αέρα. Για παράδειγμα, υποφέρουμε από αλλεργίες, κόπωση και άλλες ενοχλητικές ασθένειες. Είναι επομένως σημαντικό να ανανεώνετε επαρκώς τον αέρα στο σπίτι. Αλλά πώς το προσεγγίζετε καλύτερα αυτό; Μήπως θα πρέπει να ανανεώνεις τον αέρα ή είναι καλύτερα να καθαρίσει τον αέρα ; Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των μεθόδων;

Αερίστε και καθαρίστε τον αέρα

Ο εξαερισμός, ο αερισμός και ο καθαρισμός του αέρα χρησιμοποιούνται συχνά ως συνώνυμα. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να ανανεώσετε τον αέρα στο σπίτι σας, αλλά υπάρχει μία διαφορά :

  • Εξαερισμός : Ο εξαερισμός του σπιτιού σας είναι μια συνεχής διαδικασία που συνεχίζεται μέρα και νύχτα. Ο μολυσμένος αέρας απομακρύνεται μέσω συστήματος εξαερισμού και αντικαθίσταται από φρέσκο, υγιή αέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από αλλεργιογόνα, υγρασία και μικρόβια.
  • Αερισμός : Ο αερισμός είναι μια βραχυπρόθεσμη διαδικασία που δημιουργεί ροή αέρα στο σπίτι σας. Όταν ανοίγετε παράθυρα και / ή πόρτες, ο μολυσμένος αέρας μεταφέρεται έξω από τη ροή και βλαβερές ουσίες (εν μέρει) φεύγουν από το σπίτι σας.
  • Καθαρισμός αέρα: Μπορείτε να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας με έναν καθαριστή αέρα ή επιλέγοντας ένα κλιματιστικό στο όποιο περιλαμβάνεται σύστημα καθαρισμού αέρα . Πρόκειται για μια ηλεκτρική συσκευή που απομακρύνει τις μυρωδιές και τις ανθυγιεινές ουσίες που προκαλούν αλλεργίες από το δωμάτιο όπου βρίσκεται. Με την τεχνολογία streamer, τα ιόντα πυροδοτούνται στον μολυσμένο αέρα. Αυτό προκαλεί τη διάσπαση επιβλαβών ουσιών σε πρωτεΐνες που στη συνέχεια καταστρέφονται από την οξείδωση (ένωση με το οξυγόνο).
*
Συστήματα ελέγχου | Daikin
  • WIFI

 Οι τάσεις της εποχής επιτάσσουν όλες οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές μας να είναι διασυνδεδεμένες και έτσι, τα κλιματιστικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Αρκετά μοντέλα στην αγορά διαθέτουν πλέον δυνατότητα ασύρματης διασύνδεσης μέσω WiFi με το κινητό μας τηλέφωνο ή το tablet, όπου μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες για τη λειτουργία της μονάδας και άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά. Ίσως μια ενδιαφέρουσα υλοποίηση της συνδεσιμότητας με WiFi είναι η δυνατότητα ενεργοποίησης / απενεργοποίησης της μονάδας εξ’ αποστάσεως και η πρόσβαση στις ρυθμίσεις του κλιματιστικού από όπου κι αν βρισκόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι ή το χώρο μας και να βρούμε ήδη τις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας.

*
  • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η τοποθέτηση κλιματιστικού είναι το πρώτο στάδιο στο οποίο θα πρέπει να προβούμε όταν αποφασίζουμε να βάλουμε την ευκολία που μας προσφέρει το κλιματιστικό στη ζωή μας. Με άλλα λόγια, για την σωστή εγκατάσταση air condition θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποιες οδηγίες που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τυχόν βλάβες και προβλήματα κατά την τοποθέτηση του.

Εγκατάσταση Κλιματιστικού από 49€ - Service | Εγκατάσταση | Απεγκατάσταση

Αρχικά, η εγκατάσταση κλιματιστικού απαιτεί εξειδικευμένους και καταρτισμένους τεχνικούς με πείρα και μεράκι για την δουλειά τους. Ειδικότερα, επιλέγοντας ειδικούς κατά την διαδικασία τοποθέτησης κλιματιστικού ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  1. Θα πρέπει να γίνει σύνδεση της εξωτερικής μονάδας με την εσωτερική με ελάχιστο μήκος σωληνώσεων 1,7 μέτρα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΚΕΝΟΥ TST - IN SITU - Museum & Archive Services
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχει αέρας στην περιοχή των σωληνώσεων. Οι τεχνικοί θα μπορέσουν να το επιτύχουν με την δημιουργία  κενού κατά την εγκατάσταση της μονάδας του κλιματιστικού με την αντλία κενού. Αν δεν δημιουργήσουμε κενό στην εγκατάσταση ή αν το κενό δεν είναι ικανοποιητικό θα κυκλοφορεί στην εγκατάσταση ατμοσφαιρικός αέρας . Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει πάντα υγρασία που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις διαβρώσεων , παγοφραγών και υψηλών πιέσεων καταθλίψεως.   
  • Η απόσταση της εσωτερικής με την εξωτερική μονάδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 μέτρα ( η απόσταση διαφέρει σε κάθε εταιρία)
  • Οι σωληνώσεις ψυκτικού (αερίου και υγρού) είναι θερμομονωμένες.

Χρησιμοποιείται το προδιαγραφόμενο καλώδιο για το καλώδιο διασύνδεσης. Στις μονάδες των 9.000btu και 12.000btu το καλώδιο τροφοδοσίας θα πρέπει να έχει πάχος 3×1,5mm και η ασφάλεια στο πινάκα να είναι 10Α . Στις μονάδες 18.000btu και 24.000btu το καλώδιο τροφοδοσίας θα πρέπει να έχει πάχος 3×2,5mm και η ασφάλεια στον πινάκα να είναι 16Α. Λανθασμένη τροφοδοσία στην εγκατάσταση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες συνέπειες στο κλιματιστικό μας. Για παράδειγμα βλάβη στην πλακέτα και στον συμπιεστή.

*
  • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ένα ακόμη κριτήριο για την επιλογή του κλιματιστικού είναι το πόσο κομψό και μοντέρνο είναι ένα μηχάνημα.

Comments are closed.